nedjelja, 17. travnja 2011.

Menadžment ljudskih potencijala na globalnom tržištu

Tvrtke koje su ušle na globalno tržište moraju uvidjeti da ta tržišta nisu jednostavne zrcalne slike njihovih matičnih zemalja. Zemlje se razlikuju velikim brojem dimenzija koje utječu na privlačnost usmjeravanja stranih ulaganja u svaku zemlju. Te razlike određuju ekonomsku isplativost na stranoj lokaciji, s posebice snažnim utjecajem na upravljanje ljudskim potencijalima u tim poslovima. Istraživanja međunarodnog menadžmenta utvrdila su velik broj faktora koji mogu utjecati na upravljanje ljudskim potencijalima na globalnim tržištima, a kao najvažniji mogu se izdvojiti kultura, obrazovanje-ljudski kapital, političko-pravni sustav i ekonomski sustav. U prijašnjim postovima rečeno je nešto o obrazovanju odnosno intelektualnom kapitalu i kulturi, a u ovome će biti objašnjena preostala dva faktora: političko-pravni i ekonomski sustav.



POLITIČKO – PRAVNI SUSTAV

Regulative koje namće pravni sustav zemlje mogu jako utjecati na menadžment ljudskih potencijala. Političko-pravni sustavi obično diktiraju zahtjeve za određenim praksama menadžmenta ljudskih potencijala kao što su treniranje, kompenzacija, zapošljavanje i otpuštanje. Pravni je sustav u velikoj mjeri proizašao iz kulture unutar koje postoji.

Na primjer, SAD je bio vodeći u svijetu u ukidanju diskriminacije na radnom mjestu. Zbog značenja koje to ima u našoj kulturi, mi također imamo zakonske štitnike poput  zakona o ravnopravnim mogućnostima zapošljavanja koji snažno utječu na zapošljavanje i otpuštanje radnika u tvrtkama. Slično tome, pravne regulative koje se odnose na menadžment ljudskih potencijala u drugim zemljama odražavaju njihove društvene norme. Na primjer, u Njemačkoj zaposlenici imaju zakonsko pravo na „kodeterminaciju“ (suodlučivanje) u tvrtki, tvornici ili na individualnim razinama. Na razini tvrtke, zaposlenici tvrtke imaju izravan utjecaj na važne odluke koje ih se tiču, kao što su velika ulaganja ili nove strategije. Na razini tvornice, suodlučivanje postoji putem radničkih vijeća. Konačno, na individualnoj razini, zaposlenici imaju ugovorna prava poput prava na uvid u svoj dosje i prava informiranja o načinu izračunavanja njihove plaće.


EKONOMSKI SUSTAV

Ekonomski sustav neke zeemlje utječe na menadžment ljudskih potencijala na više načina. Kultura neke zemlje je integralno povezana s ekonomskim sustavom i ti sustavi osiguravaju mnoge poticaje za razvoj njihovog ljudskog kapitala. U socijalističkim ekonomskim sustavima postoje mnogobrojne mogućnosti za razvoj ljudskog kapitala jer je obrazovni sustav besplatan. Međutim, unutar tih sustava postoji mali ekonomski poticaj za razvoj ljudskog kapitala zato jer ne postoji novčana nagradaza porast ljudskog kapitala. Osim toga u zemljama nekadašnjeg sovjetskog bloka, individualno ulaganje u ljudski kapital nije uvijek rezultiralo unapređenjem. Ulaganje u Socijalističku partiju je prije vodilo unapređenju karijere. U kapitalističkom sustavu sitacija je suprotna. Mogućnosti razvoja ljudskog kapitala bez visokih troškova su manje. Međutim, oni koji ulože u vlastiti ljudski kapital, naročito kroz obrazovanje, sposobniji su ubirati novčane nagrade, što je siguran poticaj za takvo ulaganje.

Ekonomski sustav također utječe na menadžment ljudskih potencijala kroz poreze na kompenzacijske pakete. Različiti troškovi rada ne odražavaju uvijek stvarnu plaću zaposlenika. Socijalističke sustave karakteriziraju porezni sustavi koji redistribuiraju blagostanje uzimanjem većeg postotka osobnog dohotka osobe kako se ona penje na ekonomskoj ljestvici. Kapitalistički sustavi nastoje nagraditi osobe za njihov trud omogućujući im zadržavanje većeg dijela njihove zarade.

1 comments:

Unknown kaže...

Nekada, ne tako davno, strane tvrtke dolazile su na ove prostore učiti o jednom ekonomskom pojmu koji se zvao "radničko samoupravljanje". Danas, u nedostatku boljih rješenja, mi moramo slijediti politike iskovane u sustavima s dugogodišnjim iskustvom. Dobar pregled poslovnog okruženja koje ima sve veći utjecaj na poslovne sustave.

Objavi komentar