petak, 15. travnja 2011.

"Diversity in the world is a basic characteristic of human society, and also the key condition for a lively and dynamic world as we see today..." - nastavak

Kao što kaže članak 1 Opće deklaracije o pravima čovjeka: "Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima (...)", i člank 2: "Svakom pripadaju sva prava i slobode proglašene u ovoj Deklaraciji bez ikakvih razlika u pogledu rase, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog podrijetla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti. (...)", svi su ljudi jednaki, sa jednakim pravima u svim pogledima. Poduzeća koja, ne samo da prihvaćaju pravila ove deklaracije, nego ih i primjenjuju u svojim organizacijama nalaze se daleko ispred konkurencije i njihova je uspješnost neupitna. 

Upravljanje raznolikošću nije jednostavan proces, ali kada je jednom uspostavljen, mjesta za neuspjeh nema. Da bi upravljanje raznolikošću u organizaciji bilo uspješno, potrebno je da menadžeri posjeduju određena znanja, stavove i vještine koje to pospješuju. Kao prvo, potrebno je da poznaju obilježja vlastite kulture, ali i obilježja drugih kultura. Odsutnost predrasuda u kontaktu s drugima te svijest o nepostojanju univerzalno primjenjivih obrasaca ponašanja u svim kulturama dva su bitna stava koji menadžeri moraju imati da bi uspješno upravljali raznolikošću. Konačno, vještine koje odlikuju ovakvog menadžera su interkulturalna osjetljivost i sposobnost prihvaćanja različitih očekivanja drugih, sposobnost prilagodbe verbalnim i neverbalnim komunikacijskim stilovima, sposobnost mirnog rješavanja sukoba te posjedovanje pozitivnih ponašajnih karakteristika (strpljivost, fleksibilnost, empatija, otvorenost, smisao za humor.)

Dobro je što postoji Opća deklaracija o pravima čovjeka koju su potpisale države. No ona je bezvrijedna ako, polazeći od pojedinca, se ne poštuju najosnovnija ljudska prava: poštovanje svakog čovjeka bez obzira na činjenicu što je on/ona različit. Jer svatko pojedinačno je različit i zbog toga jednak u svom dostojanstvu!




"Upravljanje različitostima je puno više od običnog priznavanja različitosti u ljudima. Različitost nije samo sprečavanje nepravedne diskriminacije i jačanje jednakosti, već vrednovanje razlika u nacionalnosti, dobi, rasi, kulturi, seksualnoj orijentaciji, tjelesnom invaliditetu te vjeri." - teza je koju kompanija Ernst & Young ima prema upravljanu različitostima... Ostatak njihovog pristupa možete pronaći na FB stranicama: 

3 comments:

Demba kaže...

kako bi rekao moj prijatelj Tomić " izvrsno" :)

Unknown kaže...

Jako dobro. Raznolikosti su sadašnjost i budućnost poslovanja. Htjeli mi to ili ne.

Iva Soldo kaže...

zanimljivo . Lajk :)

Objavi komentar